Ten przedmiot jest niedostępny. Przeglądaj podobne produkty w kategorii: Dom i ogród, Stalowa Wola
Dom i ogród Masahiro nóż japoński sankei szefa kuchni ostrze 180 mm brązowy
 

Masahiro nóż japoński sankei szefa kuchni ostrze 180 mm brązowy

prywatne
Dodano: 19 października 2019
|
ID oferty: 4445

    Masahiro SANKEI to jeden z najczęściej wybieranych noży do kuchni, zarówno przez profesjonalnych kucharzy jak i amatorów. Charakterystyczny kształt noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, podkreśla fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest bardzo lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w małych jak i dużych dłoniach. Dzięki idealnemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką pozwala na rytmiczny, bardzo wydajny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry lub siekania różnych produktów..
    Stal MBS-26, która została użyta do produkcji noży z tej serii, jest wyjątkowym stopem węgla (0,85-1,00%), chromu (13-15%) oraz molibdenu, manganu i wanadu. Materiał ten zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości specjalnej obróbce cieplnej. Sekret trójstopniowego procesu składającego się z hartowania, chłodzenia w bardzo niskiej temperaturze oraz odpuszczania aż do osiągnięcia twardości 58-59HRC znany jest tylko właścicielowi firmy – rodzinie Hattori. Otrzymana w ten sposób stal pozwala się zaostrzyć do niespotykanego poziomu ostrości a utrzymywanie dużej agresywności krawędzi tnącej przez bardzo długi okres czasu jest cechą charakterystyczną noży Masahiro, uznaną przez użytkowników na całym świecie. MBS-26 należy do grupy tzw. stali nierdzewnych, nie reaguje w kontakcie z kwaśnymi produktami zamianą koloru czy zapachu. Utrzymanie noży z tego stopu w nienagannym połyskującym stanie nie stanowi żadnego problemu. Wystarcza zwykłe mycie w letniej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Należy tylko pamiętać aby po myciu wytrzeć nóż do sucha.
    Prosty i funkcjonalny kształt rękojeści wykonanej z drewna pakkawood nadaje nożowi wyjątkowego charakteru. Idealnie wypolerowana rękojeść z niewyczuwalnymi w dotyku dwoma nitami pozwala na bardzo komfortową pracę z tym narzędziem, nawet przez dłuższy czas.
    Seria Sankei jest adresowana głównie dla gotujących amatorów ale bez najmniejszych problemów poradzi sobie w trudnych warunkach restauracyjnych kuchni. Grupa składa się z sześciu podstawowych noży takich jak: nóż szefa kuchni, santoku, obierak (paring), mniejszy nóż uniwersalny (ostrze długości 15cm) oraz nóż do plastrowania i krojenia pieczywa. Kompaktowe rozmiary, bardzo dobre wyważenie i niska waga to cech charakterystyczne tej serii. Jednocześnie jak wszystkie produkty Masahiro, noże Sankei zostały wykonane z należytą starannością oraz zamiłowaniem do doskonałego wykańczania nawet najmniejszych detali.
    Specyfikacja produktu:

    Typ stali: MBS-26
    HRC: 58-59
    Materiał rękojeści: drewno pakkawood
    Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
    Długość całkowita: 302 mm
    Długość ostrza: 182 mm
    Szerokość ostrza: 45 mm
    Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 1.8 mm
    Waga: 108 g

    Informacje dodatkowe:

    Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
    Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
    Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
    Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
    Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
    Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
    Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.

    Twoja ocena: oceń ofertę
    Ocena oferty: 0 - 0 głosów

    Ogłoszenia podobne

    Cena: 209 zł
    Adres: Stalowa Wola, stalowowolski
    Użytkownik: @zpasji
    Powrót do góry
    Zamknij menu